"Gătitul e o artă, mâncatul o măiestrie, iar asortarea vinurilor şi băutul lor o adevărată virtute culturală ce dovedeşte rafinament, adică educaţie."
(Păstorel Teodoreanu)

marți, 10 martie 2015

PUDRA DE MANGO - o minunăţie de condiment!


În Asia, fructele de mango verzi (necoapte încă) se feliază, se usucă (în mod tradiţional, la soare) şi apoi se macină fin.



















Rezultă o pulbere cafenie ("Amchur") care dă mâncărurilor un gust dulce-acrişor, fiind de o savoare diafană, cu o notă de prospeţime, de reavăn, fără egal.
Există nenunărate forme de prezentare a acestui condiment.









Este o MINUNĂŢIE folosită la marinarea cărnurilor (pe care le şi frăgezeşte la fel ca zeama de lămâie), dar şi la preparatele din peşte, la supe, legume, vinegrete, sosuri, ba chiar la murături etc.
Nu este scumpă şi se găseşte relativ uşor.




Se mai găsesc şi feliuţe uscate de mango verde (crud), care se macină acasă. Avantajul acestora din urmă este că îşi păstrează toate calităţile un timp de trei ori mai îndelungat decât pulberea, adică un an.












                                        Arborele de mango, originar din sudul şi sud-estul Asiei



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu