"Gătitul e o artă, mâncatul o măiestrie, iar asortarea vinurilor şi băutul lor o adevărată virtute culturală ce dovedeşte rafinament, adică educaţie."
(Păstorel Teodoreanu)

marți, 25 noiembrie 2014

Gusturi şi arome indiene - GARAM MASALA

“Garam masala” este un amestec de mirodenii de origine persană, specific astăzi gastronomiei din nordul Indiei, Bangladesh şi Pakistan.



În limba hindi, “garam” înseamnă “fierbinte” iar “masala” înseamnă “amestec de mirodenii”.
Desigur că sunt considerate “mirodenii fierbinţi” din pricina efectului de încălzire pe care îl au asupra corpului.

Mirodeniile care compun acest amestec sunt: cuişoarele, chimionul, foile de dafin, coriandrul, piperul negru, cardamonul, scorţişoara şi nucşoara.


Garam masala se comercializează în două variante: gata preparat, adică sub formă de pulbere, sau ca amestec de mirodenii întregi, neprelucrate.




În primul caz, condimentele au fost mai întâi prăjite uşor (pentru a le spori intensitatea aromelor) apoi măcinate şi ambalate. Pulberea aceasta de garam masala se adaugă în cantităţi mici, în finalul timpului de gătit (aşa cum se adaugă şi ierburile proaspete), rolul său fiind unul secundar, adică de a potenţa aromele şi gustul altor ingrediente adăugate anterior. Mulţi preferă să adauge puţin din acest amestec de mirodenii chiar direct în farfurie, motiv pentru care în restaurantele cu profil Indian, pe mese se află mereu, alături de sare şi piper, şi un recipient cu garam masala.

Există multe variante de garam masala, diferenţa fiind dată de proporţiile în care au fost amestecate mirodeniile componente. Proporţiile acestea sunt gândite în general în funcţie de ingredientul principal cu care vor fi asociate – miel, pui, peşte, fructe de mare sau legume – sau de tradiţiile proprii unor zone geografice.

Cea mai populară variantă de garam masala existentă în comerţ este cea de bază, cea alcătuită din proporţiile moderate ale componentelor, adică cea practică pentru majoritatea preparatelor obişnuite. Variantele speciale sunt căutate, de regulă, de mai finii cunoscători ai gastronimiei indiene.


Pulberea de garam masala îşi pierde în aproximativ două luni aromele, aşadar trebuie cumpărată în cantităţi mici şi păstrată corect, adică la întuneric şi răcoare.

În cel de-al doilea caz, atunci când condimentele necesare amestecului se vând laolaltă dar întregi, acestea se prăjesc uşor în grăsime (unt, ghee sau ulei) la începutul gătitului şi pot fi modificate proporţiile pe loc, în funcţie de preparat şi, mai ales, de preferinţele fiecărui bucătar.

Dacă se doreşte prepararea unei combinaţii proprii de pulbere de garam masala, mirodeniile preferate se prăjeşc uşor timp de 30 de secunde, amestecând continuu, într-o crăticioară fierbinte şi uscată (fără grăsime), se lasă apoi să se răcorească timp de 3-4 minute, apoi se pisează într-o piuă sau se râşnesc până se obţine o pulbere fină.
Aceasta se păstrează la frigider, într-un borcănel închis ermetic, cel mult 4-5 luni.




O utilizare cu rezultate spectaculoase ale acestei pulberi realmente speciale este într-un anume mod, specific indian, de a pregăti carnea pentru grătar (friptură sau frigărui):

Se pune într-un vas
un kilogram de carne (spălată şi porţionată),
se presară cu sare (după gust, aproximativ o linguriţă, de obicei),
se adaugă zeama unei lămâi,
se amestecă bine,
apoi se acoperă vasul şi se lasă să stea aşa cam o jumătate de oră.

În acest timp se amestecă într-un bol :
o cană mare (aprox. 300g) de iaurt bun,
o ceapă mică fin tocată,
doi căţei mari de usturoi raşi pe răzătoarea mică,
două linguriţe de ghimbir ras fin,
două linguriţe de garam masala,
o linguriţă de chilli,
o linguriţă de turmeric şi
două linguriţe de frunze proaspete de coriandru (sau pătrunjel verde) fin tocate.

Se toarnă amestecul rezultat peste carne, se amestecă bine, se acoperă vasul şi se lasă la frigider cel puţin 6-8 ore (dar nu mai mult de 24 de ore!).

Cea mai potrivită garnitură pentru acest tip de carne la grătar ar fi “orezul înmiresmat” Basmati, dar şi o simplă salată de crudităţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu