"Gătitul e o artă, mâncatul o măiestrie, iar asortarea vinurilor şi băutul lor o adevărată virtute culturală ce dovedeşte rafinament, adică educaţie."
(Păstorel Teodoreanu)

vineri, 14 noiembrie 2014

Bucătărelile strămoşilor (1)

V-ar plăcea nişte turte din grâu integral, proaspăt măcinat, coapte pe plită?




Unse cu miere sau cu sirop de roşcove?




Să fie presărate cu seminţe de susan sau cu mac?





Cu o cană cu lapte poaspăt muls?



Ori simple, cu nişte ouă răscoapte în spuză şi cu nişte măsline?


Sau poate cu nişte legume coapte (sau fierte) cu oregano şi usturoi şi stropite cu ulei de măsline şi suc acrişor de rodii?


Ce legume să fie? Anghinare, ţelină, dovlecei, năut, mazăre?








Ori aţi prefera o bucată de carne friptă ? 



De porc, de vită, de pasăre?







Un peşte la grătar şi cu nişte fructe de mare alături? 



În cazul acesta, merg de minune turtele unse cu ulei de măsline aromate cu usturoi.



Vinul pare acum o adevărată binecuvântare, nu-i aşa?




Chiar şi împreună cu nuci şi smochine, migdale şi roşcove.

....

Toate bucătărelile acestea sunt de demult, nu din "dietele minune" ale prezentului.
Nu sunt de acum o sută sau o mie-două de ani, ci de acum 5000 de ani în urmă, din  Epoca Bronzului.

Atunci când oamenii trăiau şi bucătăreau aşa:










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu