"Gătitul e o artă, mâncatul o măiestrie, iar asortarea vinurilor şi băutul lor o adevărată virtute culturală ce dovedeşte rafinament, adică educaţie."
(Păstorel Teodoreanu)

miercuri, 26 noiembrie 2014

Turmericul - mirodenie vindecătoare (1)

Turmericul (sau curcuma, sau haldi) este considerat unul dintre condimentele cele mai uimitoare din lume, cu proprietăți de vindecare catalogate drept incredibile. 

Curcumina, principala substanţă activă a curcumei/turmericului, este cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut până în prezent, puterea sa fiind foarte asemănătoare cu a cortizonului. 





Este folosit de câteva mii de ani în Medicina Tradiţională Chineză, în medicina Ayurvedică (indiană) şi în sistemul medical Unani (dezvoltat de arabi din medicina antică grecească). Dacă iniţial turmericul era folosit doar ca medicament, cu timpul acesta a devenit un condiment nelipsit din bucătăriile respectivelor zone geografice, fiind folosit în special la prepararea orezului, cartofilor, lintei, a supelor, salatelor sau sosurilor, dar şi în băuturi- ceaiuri, lapte, sucuri, precum şi în cosmetică. În medie, în aceste părţi ale lumii se folosesc zilnic aproximativ 1,5 - 2 grame de turmeric. 

Doctorul H.K Bhakru scrie în cartea sa “Mirodeniile şi condimentele indiene ca vindecători naturali”:
"Turmericul este cu adevarat unul dintre condimente medicinale uimitoare ale lumii. Acesta a fost folosit în India de către practicanţii Ayurveda din timpuri imemoriale. Turmenicul este aromatic, stimulent și tonic. Acesta corectează dezordinile proceselor de nutriţie și restabilește funcționarea normală a sistemului digestiv. Este antiinflamator, antibiotic, antiseptic, antioxidant, carminativ, expectorant, purifică sângele şi anihilează gazele intestinale." 
Conform “Jurnalului Societăţii Americane de Chimie
Turmericul conţine  proteine, fibre, niacin (vitamina B3), vitamina C, vitamina E, vitamina K, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu și zinc. Toate aceste componente esențiale puse împreună fac din turmeric un redutabil  antioxidant, antiviral, antibacterian, antifungic, agent anticancerigen, antimutagenic și antiinflamator.

Iată primele 10 beneficii pe care turmericul le aduce sănătăţii :

(consemnate aici : http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/turmeric-or-haldi-health-benefits-galore/)
  1. Potrivit unui document publicat în “Analele Academiei Indiene de Neurologie (care a adunat toate studiile notabile realizate în ceea ce privește acțiunea turmericului împotriva bolii Alzheimer), se precizează că acesta este capabil de a preveni și de a reduce severitatea acestei grave boli neurologice, reducând semnificativ formarea excesivă de plăci amiloid în jurul neuronilor.

     2. Turmericul protejează organismul de o serie de tipuri de cancer, în principal de cancerul de colon, de prostată, de sân şi de leucemie.  

     3. O serie de studii au stabilit că turmericul are uimitoare capacităţi antiinflamatorii, antioxidante şi imunoprotectoare, datorită cărora a dat rezultate remarcabile în tratarea artritei reumatoide.

      4. Curcumina prezentă în turmeric are un efect puternic în moderarea producţiei de insulină si în creşterea eficacităţii  medicamentelor antidiabetice. Fiind un puternic antioxidant, el lupta împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, reducând astfel rezistenţa celulelor la insulină. Un studiu efectuat de Departamentul de Pediatrie al Universităţii de Medicină din Louisiana pune în evidenţă faptul că principala substanţă activă a turmericului, curcumina, previne glicozilarea proteinei și degradarea oxidativă a lipidelor, două procese care apar frecvent în organism atunci când o persoană are diabet. Prin controlul acestor doi factori, curcuma face să se regleze glicemia şi să scadă nevoia de insulină injectabilă.

       5. Curcuma protejează ficatul de daunele provocate de consumul excesiv de grăsimi şi de alcool modificând modul de metabolizare a acizilor graşi.

       6. Un studiu publicat în “Revista de biochimie nutriţională” arată că turmericul, consumat zilnic, scade “colesterolul rău” (LDL) din organism şi creşte cantitatea de  “colesterol bun” (HDL).

      7. “Curcuma este un foarte bun antiseptic intestinal. Acesta acţionează ca un puternic agent de curăţare al sistemului digestiv. Sucul proaspăt al rizomului sau pulberea de turmenic amestecate în apă sau cu lapte bătut combate diareea, previne formarea gazelor intestinale şi ameliorează mult vărsăturile din timpul sarcinii.”, scrie Dr. HK Bakhru.

       8. Curcuma este un bun agent de coagulare a sângelui, vindecând mai repede rănile. În India, pulberea de haldi se presară pe răni, tăieturi etc pentru a le dezinfecta, pentru a opri sângerarea şi pentru o cicatrizare rapidă şi, de obicei, fără urme vizibile pe piele.

       9. Turmericul tratează cu succes virozele respiratorii şi tusea. Imediat ce simt începutul unei unei răceli, indienii beau o cană cu lapte cald în care dizolvă o jumătate de linguriţă de haldi şi problema este de obicei stopată.

       10. Curcuma este un elixir pentru piele: este un excelent antiinflamator, are proprietăţi antioxidante, ajutând mult la reducerea ridurilor, la dispariţia vegeturilor, la lupta împotriva acneei, la vindecarea călcâielor crăpate etc.


        Potrivit altor studii, curcumina are o biodisponibilitate scăzută - este asimilată de organism doar în proporţie de aproximativ 50%. Uneori chiar cu mult mai puţin, în funcţie de calitatea rizomului sau a pulberii.
Însă experimentele efectuate au arătat că absorbţia curcuminei se poate dubla dacă este asociată cu piperina din piper sau cu bromelina din ghimbir şi ananas ori dacă este dizolvată în grăsime fierbinte (curcumina este rezistentă la temperaturi ridicate, aşadar nu există riscul să-şi piardă virtuţile vindecătoare). 

Se pare că hinduşii au ştiut asta cu mult înainte de obţinerea acestor informaţii de către oamenii de ştiinţă, de vreme ce ei beau frecvent, de mii de ani, lapte fiert cu turmeric, piper şi ghimbir. Ei numesc băutura aceasta pe cât de delicioasă, pe atât de sănătoasă, "Haldi Doodh". În Occident e cunoscută ca "Turmeric Milk" sau ca "Golden Milk" şi se prepară aşa:




Se pun împreună la fiert:
o cană cu lapte,
un sfert de linguriţă de turmeric (pulbere),
un vârf de cuţit de piper negru măcinat (sau 3-4 boabe zdrobite),
un vârf de cuţit de scorţişoară măcinată (sau un baton mic),
un vârf de linguriţă de ghimbir pulbere (sau o bucăţică mică de ghimbir proaspăt ras fin).
Se lasă să fiarbă un minut, apoi se stinge focul, se acoperă vasul şi se lasă aşa 5 minute, după care se strecoară în cană. 
La dorinţă, se poate îndulci cu o linguriţă de zahăr brun sau (după ce se laptele se mai răcoreşte) cu puţină  miere.

Este un remediu excelent contra răcelilor, a virozelor, a gripelor, dar acţionează benefic asupra întregului organism. 
Eliminând piperul din compoziţie şi băut înainte de culcare, laptele cu turmeric relaxează foarte plăcut organismul şi reduce reduce simţitor stresul, inducând un somn adânc, întremător.

Medicina Ayurveda recomandă ca acest remediu să fie făcut cu lapte de vacă, dar poate fi folosit şi un lapte vegetal, fără însă ca rezultatele să fie aceleaşi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu