"Gătitul e o artă, mâncatul o măiestrie, iar asortarea vinurilor şi băutul lor o adevărată virtute culturală ce dovedeşte rafinament, adică educaţie."
(Păstorel Teodoreanu)

miercuri, 29 octombrie 2014

Pâine-baghete

Se dizolvă două linguriţe de drojdie uscată în puţină apă călduţă...




...se pune într-un bol o jumătate de kilogram de făină şi o linguriţă de sare...


...care se amestecă bine cu drojdia dizolvată şi încă un pahar cu apă călduţă.


Când apa a fost absorbită toată de făină, se răstoarnă aluatul format pe masa presărată cu făină şi se frământă până când aluatul devine omogen şi elastic



[ La început, se poate ca aluatul să vi se mai lipească de mâini...


...dar nu disperaţi, se curăţă uşor :)


...apoi continuaţi frământatul. ]

Când aluatul devine omogen şi elastic, se lasă la loc cald, într-un castron acoperit, să crească până când îşi dublează volumul.

Atunci formăm din el baghetele...


...pe care le aşezăm într-o tavă unsă cu puţin ulei


Le ungem cu gălbenuş amestecat cu un strop de ulei şi câteva picături de lapte...


...şi presărăm pe fiecare seminţe...


Le mai lăsăm să crească şi în tavă până când îşi dublează volumul, apoi le coacem în cuptorul încălzit la 220 de grade vreme de aproximativ 20 de minute.

Se scot pe un grătar şi se lasă să se răcească aşa.


Gata!


Poftă bună!


2 comentarii: