"Gătitul e o artă, mâncatul o măiestrie, iar asortarea vinurilor şi băutul lor o adevărată virtute culturală ce dovedeşte rafinament, adică educaţie."
(Păstorel Teodoreanu)

sâmbătă, 20 septembrie 2014

Prăjitură simplă cu cremă de iaurt şi fructe



Se face o foaie mai groasă de pandişpan, într-o tavă de aproximativ 36 /28 /4 cm, din :
  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 6 linguri de făină
  • 2 linguri de ulei
  • un vârf de linguriţă de sare
  • un plic cu zahăr vanilat.
* Se unge tava cu ulei sau unt şi se presară puţină făină;
* Se dă drumul la cuptor la foc moderat (180 grade)
  1. Se separă albuşurile de gălbenuşuri - albuşurile se pun într-un castron mai mare şi adânc; gălbenuşurile - într-unul mic.
  2. Se pune sarea în castronul cu albuşuri şi se mixează până devin o spumă densă.
  3. Se adaugă, rând pe rând, cele 6 linguri de zahăr şi plicul de zahăr vanilat mixând în continuare.
  4. Se amestecă gălbenuşurile cu uleiul şi se adaugă şi acestea, treptat, în compoziţia de albuşuri.
  5. Se lasă deoparte mixerul / telul, se presară peste spumă 3 linguri cu făină, se amestecă încet, de sus în jos, cu o lingură sau o paletă de lemn, se presară şi celelalte 3 linguri cu făină şi se omogenizează şi acestea.
  6. Se răstoarnă compoziţia în tava pregătită, se nivelează uşor şi se pune la cuptorul încălzit, pe treapta mijlocie.
* Nu se deschide cuptorul în primele 10-15 minute.
* Pandişpanul este gata când e rumen-auriu.


Se scoate tava şi se lasă să se răcorească aşa.

Se prepară crema:

Se amestecă un borcan mic (300-350g) din gemul preferat (sau cu dulceaţă scursă de sirop) cu 500g iaurt.
                                                                                                   


Eu am avut acum unul pregătit cu ceva vreme în urmă din mango, grapefruit şi mandarine.


Se mixează 300ml smântână pentru frişcă până devine consistentă, 
se adaugă treptat, mixând în continuare,
zahăr (tos sau pudră) după gust 
şi sucul de la o lămâie şi o portocală.


Se amestecă uşor crema de iaurt cu frişca.


* Dacă iaurtul este unul foarte bun şi puţin mai gras, se poate renunţa la frişcă. În acest caz se dublează cantitatea de iaurt folosită.




       Într-o tavă sau platou se toarnă aproximativ o treime din cremă, se taie o jumătate din foaia de pandişpan şi se se aşază deasupra.


Se storc o lămâie şi un grapefruit 
(sau o portocală)

iar sucul obţinut se îndulceşte, după gust, cu miere. Se toarnă o jumătate din el,cu lingura, peste foaia de pandispan din platou.

Se întinde încă un strat de cremă şi peste acesta se aşază şi cealată jumătate de foaie de pandişpan, care va fi însiropată ca şi prima.


Se toarnă restul de cremă şi se ornează cu fructe.



Se lasă la rece cel puţin o oră şi...gata! :)












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu