Este o pâine cu miez mai dens, cu o textură aparte şi cu un gust special, de neuitat dacă ai gustat-o măcar o dată.
Cel mai repede se prepară atunci când rămâne piure de cartofi de la o masă ori avem deja cartofi fierţi în coajă pentru vreo salată.
Atunci se pune piureul de cartofi (rece, cam 300g, adică o mână bună) sau 2 cartofi mijlocii fierţi (daţi pe răzătoarea mare) într-un castron încăpător, se adaugă 500g de făină, o linguriţă de sare şi maiaua preparată, între timp, din 3 linguriţe cu drojdie uscată lăsată să se dizolve şi să crească împreună cu o linguriţă de zahăr şi una de făină.
Se adaugă, puţin câte puţin, apă caldă (de preferat, apa în care au fiert cartofii) până când se formează un aluat dens.
Se frământă câteva minute, până când aluatul se omogenizează, apoi se toarnă două linguri cu ulei şi se continuă frământarea până şi acesta este încorporat.
Se presară pe masă o mână de făină, se răstoarnă aluatul din castron şi se mai frământă câteva minute aluatul cu făina, eventual adaugând încă puţină făină dacă este nevoie ca aluatul să capete consistenţa necesară.
Se pune aluatul la crescut într-un castron presărat cu făină, într-un loc cald - cel mai bine în cuptorul încălzit puţin (nu fierbinte, doar cald!) apoi stins.
După ce aluatul şi-a dublat volumul iniţial, se răstoarnă din nou pe masa presărată cu făină, se mai frământă doar puţin, cât să-i putem da pâinii forma dorită şi se aşază apoi în tava unsă cu puţin unt sau ulei.
Se lasă iarăşi să crească aluatul la loc cald, până când îşi dublează volumul.
Se înfierbântă cuptorul şi se pune pâinea la copt la 180 de grade.
Pentru a obţine o coajă mai crocantă, se măreşte temperatura iniţială a cuptorului până la 220 de grade, iar după 10-15 minute se reduce la 180 de grade.
Se scoate pâinea din tavă şi se lasă să se răcească pe un grătar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu