"Gătitul e o artă, mâncatul o măiestrie, iar asortarea vinurilor şi băutul lor o adevărată virtute culturală ce dovedeşte rafinament, adică educaţie."
(Păstorel Teodoreanu)

marți, 26 august 2014

Sărmăluţe cu multe legume proaspete, puţină costiţă afumată şi varză murată




Se spală şi se toacă (nu foarte mărunt) legumele proaspete:
  • 5-6 fire de ceapă verde
  • un ardei gras 
  • ardei iute (după gust)
  • 4 roşii
  • pătrunjel, mărar, cimbru








Se încinge puţin ulei într-o tigaie încăpătoare şi se pun pe rând la înăbuşit cam o treime din fiecare dintre legumele pregătite:
mai întâi ceapa (mai ales partea albă, rădăcinoasă),
după 2 minute, ardei gras şi o mână de roşii tocate.

Se adaugă puţină sare, piper şi cimbru şi se mai lasă împreună la înăbuşit încă 2-3 minute, amestecând uşor din când în când.



Se adaugă o ceaşcă de orez (de preferat orez cu bobul lung "Basmati") şi se mai lasă totul la înăbuşit încă 2-3 minute.

Se stinge focul, se acoperă tigaia cu un capac şi se lasă să se răcorească aşa cam 10 minute.
Se adaugă apoi în tigaie restul legumelor tocate,
verdeaţa,
un morcov mediu ras fin,
un ou mare sau două mici,
150g de costiţă afumată tăiată cubuleţe,
2-3 linguri de griş

Se amestecă totul bine, eventual se mai adaugă sare şi piper şi se înfăşoară sărmăluţele în foi subţiri de varză murată (desărată, în prealabil, într-un vas cu apă rece, apoi scursă/stoarsă bine).





Pe fundul cratiţei în care se vor fierbe sărmăluţele se aşază un strat de varză murată (rămasă de la trierea foilor subţiri), cimbru, dafin, ardei iuţi, boabe de piper, câteva feliuţe de ceapă, roşii proaspete şi roşii uscate şi de ardei gras, câteva şuviţe de costiţă afumată.







Se aşază sărmăluţele iar deasupra lor se presară alt rând de varză tocată, legume şi costiţă.

Se adaugă peste toate puţin ulei aromat şi apă fiartă cât să acopere întregul conţinut.




Se fierb acoperit, pe aragaz (la foc mic) sau la cuptor (la foc mediu) aproximativ o oră şi jumătate.


Se servesc cu smântână şi ardei iute, cu pâine proaspătă (de preferat de casă, poate o focaccia sau, pentru un gust deosebit, cu pâine cu nuci) sau cu mămăliguţă.









* Mămăliguţa poate fi turnată mai întâi într-o formă unsă cu unt şi apoi aşezată pe farfurie sau pusă felii (răcorite) pe un grill uns cu puţin unt.
Pot fi folosite pentru a da forme interesante mămăligii, orezului, piureului de cartofi etc chiar fundurile pet-urilor de apă minerlă sau sucuri, aşa cum am folosit şi eu şi se vede mai sus :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu