"Gătitul e o artă, mâncatul o măiestrie, iar asortarea vinurilor şi băutul lor o adevărată virtute culturală ce dovedeşte rafinament, adică educaţie."
(Păstorel Teodoreanu)

marți, 19 august 2014

Gem din mango, portocale şi grapefruit

Se spală, se curăţă şi se mărunţesc fructele.
La o farfurie adâncă (de ciorbă) plină cu vârf cu fructe (aprox. un kilogram) se pune de obicei un kilogram de zahăr. Astfel se poate păstra foarte bine timp îndelungat în camară, mai ales dacă se face deodată o cantitate mai mare de gem.

Eu prefer să fac doar unul-două borcănele de gem pe care să le păstrez la frigider, permiţându-mi astfel să folosesc doar pe jumătate cantitatea de zahăr, şi apoi să-mi împrospătez rezervele.


Modul de preparare este acelaşi ca în cazul tuturor gemurilor:

Se pun fructele într-o cratiţă cu fundul mai gros, se adaugă zahărul, se amestecă şi se mai lasă aşa o vreme (o oră - două), până când sucul fructelor topeşte puţin zahărul.

Se aşază cratiţa pe foc mic, amestecând mai des până când se topeşte tot zahărul, apoi mai rar.
Se ia spuma formată.

Gemul este gata când picăturile de sirop presărate pe o farfurie rămân aşa, ca nişte bobiţe.

Se toarnă fierbinte în borcănele fierbinţi (sterilizate anterior), se fixează foarte bine capacele şi se acoperă cu un prosop gros până se răcesc.

* Dacă vă place mai mult aşa, puteţi adăuga la fiert vanilie sau scorţişoară, sau alte arome. Eu prefer să păstrez gustul şi aromele fructelor folosite.

* Bineînţeles că vă puteţi delecta jucându-vă în fel şi chip cu fructele preferate, cu culorile, gusturile şi aromele lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu