"Gătitul e o artă, mâncatul o măiestrie, iar asortarea vinurilor şi băutul lor o adevărată virtute culturală ce dovedeşte rafinament, adică educaţie."
(Păstorel Teodoreanu)

miercuri, 20 august 2014

Sos aromat de roşii (proaspăt sau conservat)

 Se aleg roşii proaspete, bine coapte, nevătămate, se spală şi se lasă să se scurgă bine.


Se pune cratiţa pe foc moderat, se încinge în ea ulei (cât să acopere de un deget fundul vasului) în care se adaugă roşiile mărunţite, apoi câţiva căţei de usturoi, sare (după gust), piper măcinat, busuioc şi pătrunjel verde, o crenguţă de cimbru, frunze de dafin şi, eventual, rondele de ardei iute sau pudră de chilli.



Se lasă să fiarbă la foc moderat, amestecând din când în când, până când se îngroaşă asemenea unei tocăniţe.
Se pasează apoi printr-o sită cu găuri mari înlăturându-se cojile roşiilor, sosul rămas răsturnându-se din nou în cratiţă, pe foc mic, adăugând (eventual) încă puţină verdeaţă şi alte condimente.


Se toarnă fierbinte în borcane fierbinţi (sterilizate în prealabil), se strâng bine capacele şi se aşază sub prosoape groase să se răcească lent.


Se foloseşte cu rezultate remarcabile în prepararea sosurilor, ca adaus la supe, la paste şi orez sau se poate mânca şi aşa, simplu, cu o lipie sau focaccia, cu o felie de pâine prăjită sau crutoane, ori în nenumărate alte moduri, după gust şi imaginaţie.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu